Telefon: 004 021-3124442 Email: office@romalimenta.ro
 
 

Home » Teme majore de interes » Reducerea TVA la alimente » Romalimenta solicită reducerea nivelului TVA pentru produsele alimentare

 

Romalimenta solicită reducerea nivelului TVA pentru produsele alimentare

Data : 2014-12-18

Link : Romalimenta solicită reducerea nive

Fond

România a introdus TVA în 1992 la nivel de 18% şi, începând cu 1 ianuarie 1995 a fost introdusă o rată redusă de 9% pentru produsele alimentare, cum ar fi:

  1. carne şi produse din carne

  2. peşte şi produse din peşte

  3. lapte şi produse lactate, inclusiv lapte praf

  4. uleiuri şi grăsimi comestibile, ca si

  5. medicamente pentru uz uman şi veterinar

Începând cu ianuarie 2000, nivelul TVA a devenit 19% pentru toate produsele, inclusiv pentru alimente, pentru ca acum sa ajunga la 24%, nivel depasit doar de Danemarca si Ungaria (partial).

Situaţia în UE

Marea majoritate a celor 28 de ţări membre ale UE practica o cota redusa a TVA, în special pentru produsele care sunt supuse Anexei H – lista de bunuri şi servicii cărora ratele de TVA reduse se pot aplica conform directive UE 77/388/EEC cu privire la reglementările TVA.

Diferentele fata de nivelul general al TVA sunt consistente, de exemplu (in paranteza, cota aplicata alimentelor): Belgia 21% (6), Germania 16 (7), Spania 16 (4), Franta 19,6 (5,5), Italia 20 (4).

Noile state membre practica o politica fiscala similara, TVA la alimente mergand de la 0% (Cipru si Malta), 5% (Cehia), 7% (Polonia), la 15% (Ungaria, taxa standard fiind de 27%).

In concluzie, cu foarte putine exceptii, tarile europene aplica o cota redusa la alimente, deoarece considera aceste marfuri ca fiind esentiale (alaturi de medicamente, cultura, etc). Romania se incadreaza in categoria exceptiilor- si la acest capitol.

Situaţia în România

Românii cheltuiesc jumatate din buget pe alimente, în timp ce cetăţenii UE cheltuiesc in medie numai 20% pe mâncare.

Conform „coşului minim de consum lunar”, produsele alimentare reprezintă 50% din cheltuielile esentiale ale unei familii.

Romalimenta considera firesc ca produsele alimentare inscrise in cosul zilnic sa fie supuse unei rate reduse de TVA.

Amânarea reducerii TVA pentru alimente este dăunătoare pentru:

  • consumatori – deoarece sunt nevoiţi să plăteasca preţuri mai mari pentru mâncare; consumul mediu la principalele grupe de alimente (carne si mezeluri, lapte si lactate, legume si fructe, etc) ne scoate, practic, din Europa;

  • producătorii de alimente, deoarece pretul marit artificial reduce volumul vanzarilor si, deci, al productiei;

  • agricultori, reactia in lant in amonte generand un debuseu restrans al productiei agricole;

  • mediul de afaceri, pentru ca nivelul ridicat al TVA favorizeaza economia subteranã, reducând drastic sansele de dezvoltare ale firmelor romanesti serioase si, prin aceasta, eliminand industria autohtona din competitia pe piata unicã;

  • bugetul de stat, pentru ca acesta este vãduvit de o mare parte din resurse, datorita proliferarii evaziunii fiscale.

Scăderea TVA la alimente va duce la:

    • creşterea calitativa si cantitativa a consumului de alimente,

    • redirecţionarea unei părţi a banilor care acum este folosită pentru alimente către alte activităţi, cum ar fi cele educaţionale sau recreative,

    • aducerea la suprafata a unei bune parti din economia neagra, recuperandu-se astfel aparentele pierderi la buget datorate reducerii TVA. Acest fenomen a fost deja probat de cota unica de impozitare, precum si de reducerea TVA in panificatie.

Federaţia Romalimenta solicită reducerea TVA pentru produsele alimentare de la 24% la 9%. Putem proba oricand ca efectele pozitive sunt precumpanitoare! Chiar si temutele reduceri ale veniturilor bugetare vor fi compensate de cresterea consumului, a activitatii economice si a maririi bazei de impozitare, prin restrangerea economiei gri.

 

Presedinte                  Director executiv

Sorin Minea                Mihai Visan

 



Termeni si conditii    |   Confidentialitate si GDPR    |   Contact
Copyright© 2024 : romalimenta.ro    Webdesign: Eurodata Serv