Cum vegheaza companiile alimentare sa nu puna pe piata produse periculoase?
Afacerea carnea de cal
"Pachetul Igiena", dispozitiv legislativ european intrat in aplicare in 2006, a introdus un principiu fundamental: obligatia de a pune pe piata marfuri sanatoase si sigure.
Industriile alimentare utilizeaza metoda HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) pentru a determina riscurile aferente produselor si proceselor lor. Aceasta metoda permite controlul celor trei clase de pericole relative la siguranta alimentelor: biologice (bacterii, virusuri, etc.), chimice (reziduuri de produse fitosanitare, contaminanti din mediu, etc.), fizice (corpi straini). Fiecare industrie realizeaza o analiza HACCP pentru ansamblul produselor sale, bazandu-se pe ghidul de bune practici de igiena specific sectorului sau.
Pe baza acestor analize ale riscurilor, producatorii pun in practica autocontroalele adecvate la receptia materiilor prime, in cursul procesului de fabricatie si asupra produselor finite.
Fabricile pot de asemenea pune in practica audituri interne, precum si audituri ale furnizorilor lor pentru a evalua calitatea si siguranta materiilor prime.
Mai multe articole puteti gasi aici.
|