Am consumat probabil carne de cal intr-un fel de mancare presupus a fi exclusiv din carne vita. Exista un risc in aceasta?
Afacerea carnea de cal
Prezenta carnii de cal in mancarurile preparate nu reprezinta niciun risc pentru sanatate. Carnea de cal este o carne rosie perfect comestibila. Ea are de altfel excelente calitati nutritionale.
Datorita unei fraude, s-a utilizat carne de cal in anumite mancaruri preparate, in locul carnii de vita. Asupra acestor loturi frauduloase s-au facut analize bacteriologice ale caror rezultate au fost conforme reglementarilor. In egala masura s-au facut analize privind prezenta fenilbutazonei, un anti-inflamator utilizat in cresterea cailor. Rezultatele au aratat o absenta a acestei substante in cvasi-totalitatea esantioanelor, iar Autoritatea Europeana de Siguranta Alimentelor (EFSA) a concluzionat absenta riscului pentru consumatori.
Scandalul “carnea de cal” releva numai frauda privind specia carnii si nu determina riscuri sanitare. In prezent, gratie masurilor puse in practica de profesionisti si de autoritatile publice, frauda este circumscrisa.
Mai multe articole puteti gasi aici.
|