Aditivii alimentari provoaca alergii?
Categoria Aditivi Alimentari
Potentialul alergizant al aditivilor alimentari este studiat sistematic in cadrul evaluarii sigurantei lor. Marea majoritate a aditivilor alimentari nu provoaca alergii.
Exista totusi cazuri particulare:
- aditivii alimentari pe baza de alimente recunoscute ca alergeni (exemple: glutenul, a carui alergie este mai rara decat intoleranta, ouale, arahidele, soia, laptele, fructe cu coaja, …). Prezenta lor este indicata pe eticheta alimentelor. Totusi, unii dintre acesti aditivi alimentari pierd caracterul alergenic al sursei din care provin in cursul fabricatiei lor: acesti aditivi alimentari sunt ca atare exceptati de la etichetarea legata de caracterul lor alergenic, pe baza unui dosar solid fondat stiintific si validat de catre autoritati;
- sulfitii (prezenti in vin, dar la fel de bine in cidru sau cornison la borcan) sunt de asemenea susceptibili a provoca efecte indezirabile la indivizi sensibili, la concentratii superioare de 10 mg/kg sau 10 mg/l. De mai bine de un deceniu, ei figureaza pe lista ingredientilor alergenici ce trebuie mentionati pe eticheta produselor alimentare.
Mai multe articole puteti gasi aici.
|